Υλικά
◽️700 γρ αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις)
◽️300 γρ χλιαρό νερό
◽️2 κσ ελαιόλαδο
◽️1 /2 κγ αλάτι
◽️2 κσ ξίδι (για τραγανό φύλλο)
Γέμιση
◽️1 & ½ κιλό πράσα
◽️ ½ κιλό σπανάκι
◽️2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκο
◽️2 κρεμμύδια ξερά
◽️Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και άνηθο
◽️ 300 γρ τυρί φέτα
◽️2 κσ αλεύρι
◽️Αλάτι -Πιπέρι
◽️½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
◽️έξτρα ελαιόλαδο για να ραντισούμε τα φύλλα
Εκτέλεση
1️⃣ Σε βάθη σκεύος βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι.
Ανοίγουμε με τα χέρια μας λακκούβα και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να υγρανθεί το αλεύρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πετύχουμε εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό στο ζυμάρι μας
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
2️⃣Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 ή 8 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
3️⃣ Για τη γέμιση πλένουμε σε άφθονο νερό τα πράσα,και τα κόβουμε σε ροδέλες 3εκ.Κόβουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ξερά σε κυβάκια .Πλένουμε και Ψιλοκόβουμε το σπανάκι.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα να μαραθούν και να χάσουν όγκο, προσθέτουμε το λάδι,αλάτι,πιπέρι και το αλεύρι να τραβήξει τα υγρά.Τελος προσθέτουμε το μαϊντανό άνηθο,τη φέτα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
4️⃣ Λαδώνουμε ένα ταψί. (Σε κάθε φύλλο που βάζουμε στο ταψί ραντίζουμε με ελαιόλαδο)
Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το πρώτο φύλλο τόσο ώστε να προεξέχει απ το ταψί μας.
Το δεύτερο το βάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο.
Το τρίτο και το τέταρτο το βάζουμε σουρωτό μέσα στο ταψί.
Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
5️⃣ Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και ανοίγουμε και τα υπόλοιπα τα φύλλα,τα μισά να προεξέχουν και τα μισά σουρωτα. Το τελευταίο όμως θα πρέπει να προεξέχει απ το ταψί.
Τα φύλλα που προεξέχουν τα γυρίζουμε μέσα στο ταψί.
Λαδώνουμε και χαράζουμε την πίτα.
Ραντίζουμε με λίγο νεράκι ελαφρά ώστε να γίνει η πίτα μας τραγανή.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!!!!!
▶️ Τips
Για να ανοίξουμε τα φύλλα αλευρώνουμε με μια χούφτα αλεύρι και μόνο στην αρχή, όχι κατά τη διάρκεια. Έτσι πετυχαίνουμε καλό φύλλο χωρίς να κολλάει στο άνοιγμα.
Βρεχουμε την πίτα πριν την ψήσουμε για να γίνει τραγανή.
Όταν τη βγάζουμε απ το φούρνο και μέχρι να κρυώσει δεν τη σκεπάζουμε για να παραμείνει τραγανή η πίτα.
Λαδώνουμε τα φύλλα μας με ελαιόλαδο και αν θέλετε λιώστε λίγο βούτυρο, δίνει υπέροχη γεύση.
Follom me on instagram
Follow me on Facebook
Ελάτε στην ομάδα μας στο fb μπαχάρι και κανέλαγια να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!!
















