mpaxari & kanela

  • Home<
  • Άρτος
  • Εποχιακά
  • Μαγειρεύουμε
    • Γλυκά
    • Ζυμαρικά
    • θαλασσινά
    • κέικ
    • κεράσματα
    • κουλούρια
    • παγωτά
    • τσουρέκια
    • πουλερικά
    • χοιρινό
    • κιμάδες
    • όσπρια
  • Νηστίσιμα
  • Αλάδωτα

Νηστισιμα

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

Πιτες

 


Υλικά 

◽️700 γρ αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις)

◽️300 γρ χλιαρό νερό

◽️2 κσ ελαιόλαδο

◽️1 /2 κγ αλάτι

◽️2 κσ ξίδι (για τραγανό φύλλο)

Γέμιση 

◽️1 & ½ κιλό πράσα 

◽️ ½ κιλό σπανάκι 

◽️2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκο

◽️2 κρεμμύδια ξερά 

◽️Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και άνηθο 

◽️ 300 γρ  τυρί φέτα 

◽️2 κσ αλεύρι 

◽️Αλάτι -Πιπέρι 

◽️½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 

◽️έξτρα ελαιόλαδο για να ραντισούμε τα φύλλα 


Εκτέλεση 

1️⃣ Σε βάθη σκεύος βάζουμε το αλεύρι,  το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. 
Ανοίγουμε με τα χέρια μας λακκούβα και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να υγρανθεί το αλεύρι. 
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πετύχουμε εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό στο ζυμάρι μας 
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για μισή ώρα. 

2️⃣Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 ή 8 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

3️⃣ Για τη γέμιση πλένουμε σε άφθονο νερό  τα πράσα,και τα κόβουμε σε ροδέλες 3εκ.Κόβουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ξερά σε κυβάκια .Πλένουμε και Ψιλοκόβουμε το σπανάκι.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα να μαραθούν και  να χάσουν όγκο, προσθέτουμε το λάδι,αλάτι,πιπέρι και το αλεύρι να τραβήξει τα υγρά.Τελος προσθέτουμε το μαϊντανό άνηθο,τη φέτα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 

4️⃣ Λαδώνουμε ένα ταψί. (Σε κάθε φύλλο που βάζουμε στο ταψί ραντίζουμε με ελαιόλαδο)
Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το πρώτο φύλλο τόσο ώστε να προεξέχει απ το ταψί μας. 
Το δεύτερο το βάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο. 
Το τρίτο και το τέταρτο το βάζουμε σουρωτό μέσα στο ταψί. 
Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. 

5️⃣ Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και ανοίγουμε και τα υπόλοιπα τα φύλλα,τα μισά να προεξέχουν και τα μισά σουρωτα. Το τελευταίο όμως θα πρέπει να προεξέχει απ το ταψί. 
Τα φύλλα που προεξέχουν τα γυρίζουμε μέσα στο ταψί. 
Λαδώνουμε και χαράζουμε την πίτα. 
Ραντίζουμε με λίγο νεράκι ελαφρά ώστε να γίνει η πίτα μας τραγανή. 

Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα και 10 λεπτά. 
       Καλή επιτυχία!!!!!! 

▶️ Τips 
Για να ανοίξουμε τα φύλλα αλευρώνουμε με μια χούφτα αλεύρι και μόνο στην αρχή, όχι κατά τη διάρκεια. Έτσι πετυχαίνουμε καλό φύλλο χωρίς να κολλάει στο άνοιγμα. 
Βρεχουμε την πίτα πριν την ψήσουμε για να γίνει τραγανή. 
Όταν τη βγάζουμε απ το φούρνο και μέχρι να κρυώσει δεν τη σκεπάζουμε για να παραμείνει τραγανή η πίτα. 
Λαδώνουμε τα φύλλα μας με ελαιόλαδο και αν θέλετε λιώστε λίγο βούτυρο, δίνει υπέροχη γεύση.
Follom me on instagram

Follow me on Facebook

Ελάτε στην ομάδα μας στο fb μπαχάρι και κανέλαγια να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!! 

 



Υλικά 

◽️1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια 

◽️Λίγα φύλλα φρέσκο δυόσμο 

◽️Λίγα κλοναράκια  άνηθο  

◽️200 γρ αλεύρι γ.ο.χ 

◽️1 κγ μπεικιν παουντερ 

◽️Αλάτι -Πιπέρι 

◽️½ φλιτζάνι νερό 

Εκτέλεση 

1️⃣ Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μικρές ροδέλες . Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο,το μπείκιν,αλάτι, πιπέρι και νερό όσο πάρει να  γίνει ένας πηχτός χυλός,όπως οι Λουκουμάδες.

2️⃣ Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί.Με ένα κουτάλι ρίχνουμε κουταλιές απ το μείγμα στο ζεστό λάδι να τηγανιστούν σε φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα . Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά να τηγανιστούν ομοιόμορφα. 

3️⃣Βγάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε ζεστούς!!!

Follom me on instagram

Follow me on Facebook

Ελάτε στην ομάδα μας στο fb μπαχάρι και κανέλαγια να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!! 

 


Υλικά 

◽️500 γρ χλιαρό γάλα 

◽️ 1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 

◽️2 φακελάκια ξερή μαγιά 

◽️120 γρ ζάχαρη 

◽️120 γρ ηλιέλαιο 

◽️1 πρέζα αλάτι 

◽️1 βανίλια 

◽️1 αυγό και 1 ασπράδι αυγού 

◽️1 βανίλια 

◽️900 γρ αλεύρι γ.ο.χ 

◽️1 κγ βούτυρο 

◽️3 κσ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 

◽️16 κγ πραλίνα κρύα από το ψυγείο.

◽️1 κρόκο αυγού αραιωμένο σε 2 κουταλιές σούπας γάλα.

 Εκτέλεση 

1️⃣ Σε βάθη μπολ προσθέτουμε το χλιαρό γάλα,τη μαγιά,1 κγ ζάχαρη,ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

2️⃣ Προσθέτουμε το αυγό,το ασπράδι,τη ζάχαρη,το αλάτι,το λάδι και ανακατεύουμε καλά.Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει πολύ στα χέρια μας . Ίσως να κολλάει λίγο,μην ρίξετε άλλο αλεύρι,βάλτε λίγο βούτυρο στα τοιχώματα του μπολ και αφήστε να φουσκώσει η ζύμη.


3️⃣Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

4️⃣ Το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει αρκετά και δεν κολλάει στα χέρια.Χωρίζουμε το ζυμάρι στα 4 και κάνουμε 4 μπάλες.

5️⃣ Παίρνουμε τα κομμάτια ζύμης,της μπάλες  δηλαδή και τις ανοίγουμε σε 4 φύλλα όσο ένα πιάτο μεγάλο φαγητού.Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο και ενδιάμεσα αλλείφουμε με βούτυρο.Το τελευταίο φύλλο το αφήνουμε όπως είναι δεν θα το αλλείψουμε με  βούτυρο.



Βάζουμε στο ψυγείο για 3 τέταρτα ή στην κατάψυξη για 30 λεπτά σκεπασμένο με μεμβράνη . Εγώ το έβαλα σε ένα ταψί και το άφησα στην κατάψυξη .

6️⃣ Βάλαμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να σφίξει και να μπορέσουμε να ανοίξουμε καλύτερα το φύλλο,πιο εύκολα .

 Παίρνουμε ένα πλάστη και ανοίγουμε στρογγυλό φύλλο 35-40εκ.

7️⃣ Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 16 τρίγωνα.Σε κάθε τρίγωνο βάζουμε και από 1 Κουταλάκι του γλυκού πραλίνα και τυλίγουμε σε κρουασάν.


8️⃣ Αραδιάζουμε τα κρουασάν σε ταψί με λαδόκολα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.Πριν τα βάλουμε στο φούρνο αλλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο γάλα και πασπαλίζουμε σουσάμι.


9️⃣ Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρουασάν.

▶️ Όταν φουσκώσουν τα κρουασάν και πριν τα αλλείψουμε με αυγό,μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη και να τα ψήσουμε άλλη φορά . Μπορείτε να κάνετε τα κρουασάν πιο μικρά,να χωριστεί το ζυμάρι σε 8 μπάλες και να ανοίξετε δύο φύλλα με την ίδια διαδικασία και να βγάλετε 32 κρουασάν. Εγώ τα έκανα μεγάλα.


Follom me on instagram

Follow me on Facebook

Ελάτε στην ομάδα μας στο fb μπαχάρι και κανέλαγια να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!! 




Υλικά

◽️500 γρ φύλλα κρούστας 

◽️200 γρ κρέμα γάλακτος 

◽️300 γρ τυρί φέτα αγελαδινό 

◽️100 γρ Μυζήθρα  

◽️150 γρ τριμμένο κασέρι 

◽️Λίγο μπέικον προαιρετικά  

◽️Αλάτι - πιπέρι 

Ραντίζουμε τα φύλλα 

◽️100 γρ σόδα ή σουρωτή(1 κουτάκι θα χρειαστεί για όλη τη συνταγή)

◽️100 γρ ελαιόλαδο 

◽️2 κσ σουσάμι για πασπαλισμα 

Εκτέλεση 

Ταψί :34×27

1️⃣ Σε ενα βάθη μπολ θριμματιζουμε τη φέτα προσθέτουμε,τη μυζήθρα,το κασέρι,την κρέμα γάλακτος λίγο μπέικον αν θέλετε και 3 κσ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. 

2️⃣ Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ το ελαιόλαδο,τη  σόδα  για να ραντίζουμε τα φύλλα. 

3️⃣ Λαδώνουμε ενα ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα ραντιζοντας ενδιάμεσα. Ρίχνουμε λιγη απ τη γέμιση να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια . Απλώνουμε απο πάνω άλλα δύο φύλλα και ραντίζουμε ξανά ενδιάμεσα. Γέμιση ξανά και άλλα δύο φύλλα .Ανά δύο φύλλα δηλαδή βάζουμε γέμιση. Μέχρι τα τελειώσουν τα φύλλα

4️⃣ Τέλος στο μπολ που είχαμε τα τυριά,ρίχνουμε 1 αυγό,τη σόδα που έμεινε από το κουτάκι και λίγο ελαιόλαδοκαι ραντίζουμε απο πάνω την πίτα. Χαράζουμε, ρίχνουμε λίγο τριμμένο κασέρι και σουσάμι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για  50 με 60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πιτα μας!!!!

Follom me on instagram

Follow me on Facebook

Ελάτε στην ομάδα μας στο fb μπαχάρι και κανέλαγια να ανταλλάξουμε συνταγές και ιδέες!! 



Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα

Translate

Facebook

Mpaxari & kanela

Follow

Συντομογραφίες

κ.γ (κουταλάκι του γλυκού) κ.σ (κουταλιά της σούπας) Αλεύρι γοχ (αλεύρι για όλες τις χρήσεις) φλ (φλιτζάνι) Ltr (λίτρο)
Protected by Copyscape

ABOUT ME

Καλώς ήρθες στο mpaxari & kanela. Είμαι η Θεοδώρα Παπαλιάγκα, δεν είμαι σεφ, λατρεύω όμως τη μαγειρική,και προσπαθώ για το καλύτερο. ">

ΑΚΟΛΟΎΘΗΣΕ ΜΕ

ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΙΔΕΣ;

  • Λάχανο τουρσί
  • Τυρόπιτα με σόδα
  • Τυρόψωμα
  • Μπισκότα τραγανά
  • Τυρόπιτα χωρίς φύλλο!
  • Παστα φλώρα ή πάστα φρόλα
  • Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού
  • Μπανάνα κέικ
  • Πατσάς με ποδαράκια και κεφάλι χοιρινό
  • Μπουγάτσα νηστίσιμη με φύλλο βηρυτού!!!!

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΤΙΚΈΤΑ

νηστισιμα 193 Γλυκά 131 Πίτες-πιτάκια 73 νηστίσιμα φαγητά 70 φαγητά 69 Κεικ 55 Ζύμες 52 νηστίσιμα γλυκά 51 Αλάδωτα 43 Αρτοσκευάσματα 38 κουλουράκια-βουτήματα 33 Ζυμαρικά 31 Θαλασσινά 30 ορεκτικά 26 Σιροπιαστά 25 Πουλερικά 24 παγωτά 23 σοκολάτα 23 Κιμάς 22 Χοιρινο 18 Γλυκά κουταλιού 17 Μοσχάρι 15 Σούπες 14 κεράσματα 14 Οσπρια 13 Σνακ 13 τυριά 13 χριστούγεννα 13 Ρύζι 12 Τσουρέκια 12 πατάτες 12 Λαδερά 11 Σάλτσες 11 Χρήσιμα 11 Αυγά 10 Σαλάτες 10 πασχαλινά 10 light 8 Μαρμελάδες 8 Μπριος 7 Μανιτάρια 6 κρουασαν 6 παντεσπάνι 6 Ντιπς 5 σαντιγί 5 Μπεσαμέλ 3 σφολιάτα. 3 σόγια 3 Αρνι 2 Σνακ. 2

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι φωτογραφίες και τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Απαγορεύεται η αναδημοσιεύση χωρίς την συγκατάθεση μου. Από το Blogger.

Συνολικές προβολές σελίδας

Powered By Blogger
Protected by Copyscape

Σελίδες

mpaxari & kanela

Widget by EmbedSocial→

Copyright © mpaxari & kanela. Designed by OddThemes